ADAB ZIARAH ORANG SAKIT

ADAB-ADAB KETIKA MENZIARAHI ORANG SAKIT,ORANG YANG NAZAK DAN ORANG YANG MENINGGAL DUNIA.

Adab Menziarahi Pesakit:

1.Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2.Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3.Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.
4.Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5.Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6.Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal
1.Layu atau jatuh kedua-dua telinga dan hidung sebelum nazak..
2.Pucat/hilang cahaya mukanya. Rasulallah saw pernah bersabda mafhumnya"Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu."
Hukum melawat orang sakit: Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :
“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

3.Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4.kedua-dua Tumit kakinya lembut.
5.Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.
6.hidung menjadi bengkok
7.alis mata semakin hilang
8..kulit muka menjadi semakin tegang
9.Tulang pinggang rapat ke lantai
10.keluar peluh dan air mata.
Menurut Uthman bin Affan,rasulallah saw bersabda:-“Perhatikanlah orang itu menjelang wafatnya.Apabila kedua-dua matanya terbeliak,dahinya berpeluh dan membesar dua lubang hidungnya,bererti rahmat Allah telah turun,tetapi apabila dia mendengkur seperti orang tercekik,tubuhnya pucat,mulutnya bertambah lebar bererti seksa Allah telah turun kepadanya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1.Menghalakanwajah pesakit yang nazak ke arah kiblat dan membaringkannya di atas lambung kanan.
2.Talqin/peringatan kepadanya.
3.Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4.Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5.Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.
6.Sunat bagi pesakit berbaik sangka dengan Allah dan berfikiran positif.
Hikmah Menziarahi Orang Sakit
1.Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :
2.Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
3.Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
4.Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.
5.Kedatangan Sakaratul Maut
Rasulullah saw bersabda mafhumnya :
“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
6.Beredar Roh Pada Jasad
7.Hujung kaki ke lutut.
8.Lutut ke pusat.
9.Pusat ke dada.
10.Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

1.Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :
2.Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
3.Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.
4.Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1.Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2.Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3.Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.
4.Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.
6.Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
7.Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
8.Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
9.Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
10.Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.
11.Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.
12.Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.

13.Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
14.Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.
15.Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal
16.Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :
“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)
Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.
17.Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

Ulasan

Catatan Popular